Verloop

De kans is het grootst dat de bevalling begint met weeën (90%). Meestal starten de weeën met onregelmatige, lichte en korte krampen die pijnlijk zijn onder in je buik. Bij ongeveer 10% van de vrouwen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Elke bevalling verloopt anders. Toch doorloop je bij iedere bevalling een aantal stadia: de ontsluitingsfase, de persfase en de nageboorte.

Plaats

Vanaf 37 weken begeleiden wij in principe jouw bevalling, mits er geen indicatie is om onder leiding van de gynaecoloog te bevallen. Zonder medische indicatie mag je zelf de keuze maken of je thuis of poliklinisch in het ziekenhuis wilt bevallen. We bespreken op het spreekuur waar je wilt gaan bevallen en helpen je waar nodig bij het maken van deze keuze. Het belangrijkste is dat je gaat bevallen op de plek waar jij je het prettigst voelt. Dit is voor iedereen anders. 

Geboortewensen

Tijdens je zwangerschap kan het opstellen van jullie ‘geboortewensen’ een fijne voorbereiding zijn op de bevalling. Hierin kun je jouw ideeën en wensen rondom de bevalling opschrijven. Dit is natuurlijk niet verplicht. Wel kan het helpen om ons te laten zien wat je belangrijk vindt en om je verwachtingen uit te spreken. Daarnaast kan het je een gevoel van regie over je eigen bevalling geven en helpt ook als je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt. 

Pijnstilling

Bevallen doet pijn, daar kan niemand omheen. Hoe de pijn voor jou voelt, is vooraf moeilijk in te schatten. Ook hierin is elke bevalling anders. Gelukkig zijn er veel manieren om de pijn dragelijker te maken. Wij zullen je hier zo goed mogelijk bij helpen. Er zijn verschillende vormen van natuurlijke pijnstilling. Denk hierbij aan warm water of een TENS-apparaat. Mocht natuurlijke pijnstilling onvoldoende werken, dan kun je eventueel kiezen voor medicamenteuze pijnstilling. We bespreken altijd met jullie welke soort pijnstilling op welk moment het meest geschikt is.  Ook als je van plan bent zonder medicamenteuze pijnstilling te bevallen, is het goed om te weten wat er beschikbaar is.

 

Wanneer bellen?

Onze dienstdoende verloskundige is 24 uur per dag bereikbaar voor bevallingen en acute vragen.
Bel hiervoor ons spoednummer: 
06-53912131.  

Denk je dat de bevalling begonnen is? Of heb je last van bloedverlies? Klik hieronder voor meer informatie over wanneer je ons belt. 

Wat heb je nodig? 

Er zijn wat praktische voorbereidingen nodig als je gaat bevallen. Zo raden we je aan om bij ongeveer 37 weken de zogenaamde vluchttas te pakken. Dat is de tas die je meeneemt als je voor de bevalling naar het ziekenhuis gaat. Ook als je thuis wilt bevallen, zet je deze tas klaar. Vraag ook op tijd een kraampakket aan. Vaak wordt deze vergoed door je verzekering.

Voorlichtingsavond

Elke zes weken geven wij een voorlichtingsavond bij ons op de praktijk. Twee verloskundigen geven jullie informatie over de laatste weken van de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en alles wat daarbij komt kijken.  

Veelgestelde vragen bevalling

Is het mogelijk om in bad te bevallen?

Ja, meestal is dit mogelijk. Je kunt een bad gebruiken als ontspanning tijdens de ontsluitingsweeën, maar je kunt er ook voor kiezen om te persen en dus je kindje geboren te laten worden in bad. In alle ziekenhuizen zijn bevalbaden aanwezig, indien beschikbaar kun je hiervan gebruik maken. Soms zitten hier extra kosten voor een binnenhoes aan verbonden. Wil je thuis in bad bevallen dan kan het fijn zijn om een bevalbad te huren. Dit kan via verschillende online organisaties. Heb je zelf een groot/breed bad en wil je daarin bevallen? Bespreek je wens met ons, dan kijken we samen of dit mogelijk is.

Is het erg als ik de slijmprop ben verloren?

Nee, dat is niet erg. De ‘slijmprop’ is een slijmerige structuur die zich normaal gesproken in de baarmoedermond bevindt. Meestal is het verliezen van de slijmprop een teken dat de baarmoedermond aan het verweken is en mogelijk al een beetje open gaat.  Je kunt de slijmprop in zijn geheel verliezen, maar ook in kleine beetjes met afvegen of tijdens de bevalling. Soms zit er wat oud (bruin/roze) bloedverlies bij. Dit kan geen kwaad. Het kan het begin zijn van de bevalling, maar de bevalling kan ook nog een week op zich laten wachten. Je hoeft ons hiervoor niet te bellen, kijk op onze pagina ‘bevalling-wanneer bellen?’ voor de belinstructies rondom de bevalling. 

Kan ik thuis bevallen met pijnstilling?

Thuis kun je alleen gebruiken maken van natuurlijke pijnstillering, zoals warm water, massage of het TENS-apparaat. Voor medicinale pijnstilling (zoals lachgas, remifentanyl pompje on een ruggenprik) moeten we verplaatsen naar het ziekenhuis. Dit is omdat er vaak extra benodigdheden en controle’s nodig zijn om de conditie van jou en de baby in de gaten te houden.  Lees meer over pijnstilling op onze pagina: ‘bevalling-pijnstilling’.